2.11.2012

Nomadiohjaaja ilmiökoulukierroksella

Olen ajanut autolla Lempäälän Kuljusta Hämeenlinnan alueen ilmiökouluille kahtena päivänä viikkojen 43 ja 44 aikana. Kerään wikiin sovitut tapaamiset.

Sain sovittua ensimmäisenä ilmiökoulukäynnin Iittalaan. Tapasin tiistaina 23.10. Iittalan yhtenäiskoululla luokkahuoneessa rehtori Anne Laatikaisen ja ilmiöopettajat Timo Mäki-Marttusen, Mikko Jalavan ja Ursula Finnin. Parin tunnin vierailulla kävimme yhdessä suunniteltua kevään Lasi-ilmiötä läpi. Timo esitteli suunnitelmia Prezi-esityksenä. Keskustelimme tiedottamisesta, blogiin kirjoittamisesta, kuvausluvista, tekijänoikeuksista, oppilaiden ja opettajien osallistamisesta, ITK2013-konferenssista sekä ilmiön toteuttamisen ideoista. Annoin tapaamisen jälkeen Timolle Toimikas-blogiin kirjoittajaoikeudet. Mukanani oli oma MacBook Pro -läppäri ja nettitikku, niin sain kirjoitettua muistiinpanoja tapaamisesta wikiin.

Tänään perjantaina 2.11. kävin ensin Lammin lukiolla klo 8.10-9.15. Säännöllisesti kerran viikossa opiskelijat ja ilmiöopettajat kokoontuvat perjantaiaamuisin kontaktitapaamisiin suunnittelemaan Ruoka - Nyt! ilmiötä. Ilmiö toteutetaan pitkin lukuvuotta ensi vuoden viikolle 17 asti. Tänään luokkahuoneessa paikalla olivat 11 ilmiössä mukana olevaa lukiolaista ja ilmiöopettajat Katja Killiäinen ja Vesa Karjalainen sekä luokassa pyörähti myös Kirsi Saarikko. Neljäs ilmiöopettaja on Pirkko Kairesalo. 11 lukiolaista ovat kolmessa ryhmässä. Jokaisella ryhmällä on oma teema; 1) suklaa, kansainvälinen keittiö, 2) lähiruoka ja 3) opiskelijan ja urheilijan ruoka. Suunnitelmissa on tehdä DVD tuotos blogikirjoitusten ohella. Annoin lukioryhmälle perustetulle ryhmäsähköpostiosoitteelle Toimikas-blogiin kirjoittajatunnukset. Haastattelin lukiolaisia ja ilmiöopettajia ilmiön ideoinnista ja toteuttamisesta ja kirjasin tiedot talteen wikiin

Toinen vierailukohde oli Hakkalan koulu klo 9.15-10.40, joka toimii samoissa koulurakennuksissa kuin Lammin lukio. Tapasin ja haastattelin ilmiöopettaja Maarit Holmia opettajanhuoneessa. Kati Heinonen on toinen ilmiöopettaja. Maaritilla on joustavan perusopetuksen 9. luokka ja Katilla on eritysopetuksen erityisryhmä 9. luokkalaisia. Koululla on tehty terveyskysely, jonka tuloksia hyödynnetään tulevassa Terve nuori -ilmiön näyttelyssä. Näyttely on viikolla 47, jolloin 20.11. näyttely rakennetaan, 21.11. pidetään vanhempainilta sekä 22.11. koulun Valo- ja energiapäivä. Koulun 9. luokkalaiset käyvät Heurekan uuteen näyttelyyn tutustumassa keväällä 2013. Keskustelimme mm. blogiin kirjoittamisesta ja kuvausluvista. Lopuksi kävimme läpi, kuinka Maarit saa Gmail-sähköpostin sekä miten Facebook-profiili luodaan. Kun Maaritilla on sähköpostiosoite, voin antaa hänelle Toimikas-blogiin kirjoittajatunnukset. Sovimme Maaritin kanssa, että tulen uudestaan oppilaita auttamaan ensi viikolla torstaina 8.11. aamupäivällä. Tallensin asiat talteen wikiin. Koulurakennuksessa toimi wlan-yhteys, joten en tarvinnut nettitikkua Lammin lukion ja Hakkalan koulun tapaamisilla. Tapasin myös rehtori Kyllikki Vilkunan.

Kolmas vierailukohde oli Hauhon Yhtenäiskoulu klo 11.10-12.10. Tapasin ilmiöopettajat Pirjo Keson, Marika Kankareen ja rehtori Pekka Paappasen koulun aulatilassa. Tapasin myöhemmin pikaisesti myös ilmiöopettaja Marja Kervisen luokkahuoneessa. Hauhon Yhtenäiskoulun ilmiö, Vesi, monessa mukana, oli jo toteutettu alkusyksystä eli se oli aloitettu 15.8.2012 ja ilmiö huipentui ilmiöpäivään 2.10.2012. Kävimme 9. luokkalaisten 11 ryhmän ilmiötoteutuksia läpi. Marika vei minut luokkahuoneen varastotilaan tutustumaan jo purettuun näyttelyyn. Annoin Marikalle tunnukset Toimikas-blogiin ja lisäsin hänet Toimikkaan konehuoneeseen. Wikissä ovat muistiinpanoni tapaamisesta.

Toimikkaan konehuoneessa Facebookissa (aiheesta ohjeistus) on tällä hetkellä 12 jäsentä, joista neljä ovat hanketoimijoita (Johanna Hyytiä, Kirsti Mäensivu, Anne Rongas, Pauliina Mäkelä), seitsemän ilmiöopettajia ja yksi rehtori.

Ensi viikolla nomadiohjaaja vierailee Hämeenlinnan Yhtenäiskoululla 6.11. tiistaina aamupäivällä, Hakkalan koululla torstaina 8.11. aamupäivällä ja Kaurialan koululla iltapäivällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti